Ríbezle nie sú určené len na priamu konzumáciu, ale môžete si z nich upiecť napríklad aj chutný ríbezľový koláč

Nový rok sa spája pre mnohých s tým, že si dávajú rôzne predsavzatia. Najčastejším predsavzatím, ktoré aj často skončí, je schudnutie. Avšak chudnutie nie je tým správnym predsavzatím do nového roku, ale je lepšie ho pozmeniť a zamerať sa na zdravý životný štýl, ktorý súvisí aj so zdravou stravou. Diéta a vyvážená zdravá strava nie je to isté a ak sa budete vhodne stravovať, tak aj úbytok hmotnosti sa dostaví. Súčasťou vyváženej zdravej stravy je aj dostatočný príjem ovocia a zeleniny. Dokonca môžete aj koláč, v zdravšej verzii s ovocím. Ideálny môže byť aj ribezlovy kolac, ktorý môžete urobiť aj vo zdravšej forme.

Ríbezle – ovocie plné vitamínov, antioxidantov a prospešných látok

Svieži ribezlovy kolac
Ozdobenie ríbezľového koláča

Ríbezle sú ovocie, ktoré sa dá jednoducho dopestovať aj v našich záhradkách. Dopestovať si vlastné ríbezle znamená, že viete, že pôjde o kvalitný produkt. Ríbezle sú chutné do jogurtu, do smoothie či môžete si upiecť chutný ríbezľový koláč. Ak ste si dopestovali veľa ríbezlí a neviete, čo s nimi, môžete z nich urobiť z nich džem alebo ich jednoducho zamraziť. Pravidelná konzumácia má priaznivý vplyv na zdravie, pretože sú bohaté na vitamín C, sú skvelým antioxidantom, majú aj protizápalové účinky. Ak vám prekáža kyslastá chuť, ktorá je charakteristická pre ríbezle, môžete zvoliť napríklad ríbezľový koláč. Koláče sú veľmi obľúbené dezerty, no môžete si ich dopriať aj na raňajky. Ríbezľový koláč je možné urobiť z akéhokoľvek cesta, a to kysnutého, lístkového, piškótového alebo môžete ich dať do brownies, muffin či iných chutných koláčov. Na internete nájdete množstvo receptov, ako si pripraviť chutný ríbezľový koláč, je len na vás, ktorému receptu dáte prednosť. Ak ste úplný začiatočník, nemusíte sa obávať, pretože pri mnohých receptoch je aj fotopostup, prípadne môžete nájsť aj video, v ktorom je detailne opísaný postup prípravy koláču. Akýkoľvek koláč viete pripraviť v zdravsej verzii a to tak, že nahradíte cukor zdravším sladidlom, ako je med, čakankový sirup alebo xylitol. V prípade, že čakáte návštevu a chcete im dopriať chutný dezert, upečte im ríbezľový koláč. Ríbezľový koláč si môžete dopriať aj na raňajky alebo ak je pripravený z kysnutého cesta, môžete si ho dať aj na obed, najmä milovníci sladkého obedu. Ak aj vy hľadáte inšpirácie na upečenie ríbezľového koláču, prípadne sa potrebujete dozvedieť viac, navštívte webovú stránku https://www.sweet-family.sk/.